Page 1 of 3

Neispravan zalet - bacanje prije zelenog svjetla

Posted: 14 Feb 2019, 12:54
by Kegelmaniac
Što je sa tim glupim pravilom? Namjerno sam napisao da je glupo jer mislim da su sva pravila (uz bosu) kojih se suci ne pridržavaju ili nemaju ujednačen kriterij - glupa!
Jedan sudac to sudi, drugi ne. Treći namjerno ne sudi jer mu je to bezveze. Jedan odmah upisuje vrijeme, drugi stalno stišće stop, treći ne šljivi pol posto. Onda pak imamo različite kuglane, na jednoj se pali svijetlo ranije, na drugoj kasnije, na trećoj se samo ugasi crveno.

Re: Neispravan zalet - bacanje prije zelenog svjetla

Posted: 14 Feb 2019, 14:31
by nije_namazana
kada bi ta pravila vrijedila jednako za sve igrače, onda ne bi bila glupa. ovako dok se pomoću njih manipulira rezultat - bit će glupa i treba ih ukinuti. neka sudac dodjeljuje kartone eventualno za nesportsko ponašanje,a za ostalo šta automat prizna - prizna. imali bi klubovi manje troškova jer bi imali samo jednog "djelitelja pravde" koji bi u biti glumio pedagoga. ovako nam se događa da se, ako su gosti bolji od domaćina; u varaždinu počnu dijeliti kartoni za kretanje u zalet prije zelenog svijetla, u bjelovaru dobivaš kartone za bosu kuglu (dok domaći igrači smiju bacati i sa lajsne i na pola staze), u novskoj ti istekne vrijeme ili moraš baciti po nekoliko hitaca ispred svog protivnika jer tamo nekoliko sutkinja ne zna šta znači igra "hitac za hitac", u sisku dobiješ izravni crveni karton jer svom protivniku dobronamjerno kažeš da slobodno smije uzeti kuglu iz kuglovoda jer te pri tome ne ometa u zaletu... itd itd itd... pravila nisu loša, ali mi smo državljani takve države gdje je samo bitno uzet lovu i zaj ebat nekog, pa nam ni kuglanje nije u ništa boljoj situaciji.

Re: Neispravan zalet - bacanje prije zelenog svjetla

Posted: 14 Feb 2019, 16:09
by newform1
To pravilo uopće nije glupo i ima svoju svrhu: spriječiti nepoštenu prednost jednog igrača nad njegovim protivnikom. Problem je da neki suci ne shvaćaju bit pravila igre pa sude selektivno (što im se sviđa), ali mislim da je toga sve manje i da će biti sve manje. Lijek je jednostavan: predstavnici klubova imaju pravo staviti prigovor na ponašanje suca. Zašto to ne rade, treba njih pitati. Kad sudac dobije mandatnu ili suspenziju, drugi put će suditi po pravilima, a ne kak njemu paše.
Točno je da praktično svaka kuglana ima svoj trenutak paljenja, ali ne postoji takva na kojoj ne stigneš izbacati 30 hitaca u 12 minuta.
Razlog davanja kartona je što kolica ne dođu na svoje mjesto, špaga je kraća i čunj ne leti u kanal nego ostaje zakočen poput kugle na visećoj kuglani i ruši puno više nego bi realno palo.

Re: Neispravan zalet - bacanje prije zelenog svjetla

Posted: 14 Feb 2019, 16:21
by lukodp
Meni je to OK i slažem se sa newform. Ja do sada nikada nisam imao problema iako sve ovo za VŽ, BJ, NO uglavnom stoji. Otkad su uvedeni seminari stvari su se dosta popravile. Još bi trebalo poraditi na tome da predstavnici ekipa imaju mogučnost takve prijave prema sudačkoj komisiji jer mislim da večina to niti nezna a oni koji znaju drže se pravila "ne bi se štel mešati", i onda se žale tam di ne treba.
Obveza seminara za sve suce i sve predstavnike ekipa s time da bi na seminarima trebalo smanjiti opčenito čitanje pravilnika te se više fokusirati na konkretne probleme i Q&A kojeg uvijek ima ohoho

Re: Neispravan zalet - bacanje prije zelenog svjetla

Posted: 14 Feb 2019, 16:27
by lukodp
nije_namazana wrote:... u sisku dobiješ izravni crveni karton jer svom protivniku dobronamjerno kažeš da slobodno smije uzeti kuglu iz kuglovoda jer te pri tome ne ometa u zaletu...
Nekak ne vjerujem da je bio odma crveni samo zbog toga. Iako, kaj mu imaš govoriti kad da uzme kuglu. :roll: Nek ju uzme kad hoće, na tebi je da se prilagodiš ak ti smeta ili stajanje kraj kuglovoda ili uzimanje kugle kad se zaletavaš...

Re: Neispravan zalet - bacanje prije zelenog svjetla

Posted: 14 Feb 2019, 17:45
by newform1
U stvari, ne znam dal bu ovo kaj bum napisal imalo pametno, ali može poslužiti.
Dakle, sudac sam postao kasno, sa više od 45 godina života, a službeno sam u kuglanju od svoje 12. godine (neslužbeno od rođenja). Oduvijek sam volio "pametovati" (to se vidi i tu na forumu, kaj ne?), ali s temeljima. Znao sam oduvijek pravila i volio sam provocirati suce za koje sam znao ili skužio da ne znaju iste. Ili da se ne drže pravila. Zagrebački je savez uvijek izdavao knjižicu sa propozicijama za slijedeću sezonu i znam da sam kao predstavnik svoje tadašnje ekipe bio jedan od rijetkih koji ih je i pročitao (nisu ih čitali ni suci!). Sudac sam postao više na nagovor nego po svojoj želji, ali kad sam već to počeo raditi, želio sam raditi kako treba. Nekoliko puta sam želio odustati i imao sam žučne polemike sa sadašnjim predsjednikom sudačke komisije kad su mi kolege "suci" radili gluposti i očito mi radili štetu, ne sudeći ništa što su trebali suditi. Istodobno, od početka sam bio sudac na kog su se manje - više svi ljutili jer mi nije bio problem dati karton za bilo koji prekršaj. Nije me zanimalo tko igra, i tako je i danas. Međutim, u ovoj sezoni vidim jednu tendenciju, a to je da sam si (bar ja tako mislim) i dalje sa svima dobar, nitko me ne gleda poprijeko, i valjda trenutno dajem najmanje kartona po utakmici. Vidjet ćemo dalje da li je to slučajnost ili možda ljudi paze kad sudim jer znaju da će dobiti karton za bosu ili bočni prestup ili za kretanje bez zelenog bez obzira gdje igraju ili kak se zovu. I da, imam sa sobom kao predstavnik ekipe, komplet kartona uvijek u džepu, spreman ih posuditi sucu koji mi sudi utakmicu, a vidim da je svoje kartone zaboravio doma...
Ima nekih pravila s kojima se ni ja ne slažem, ali dok su tu, treba ih suditi. Isto tako se desetljećima ustaljena praksa nezamjeranja polako mijenja i samo treba biti strpljiv - mislim da se ide sve više prema tome da suđenje bude bolje i više ujednačeno.

Re: Neispravan zalet - bacanje prije zelenog svjetla

Posted: 15 Feb 2019, 08:47
by Kegelmaniac
U utakmici Radnika protiv Sidre bilo je i bočnih bosih (Brakus) i kretanja na crveno (više igrača) i suci nisu ništa učinili po tom pitanju. Newform, nije korektno preusmjeriti krivnju na predstavnike ekipa jer ponekada ti kao predstavnik ekipe ne vidiš što vidi i sudac, nisi u poziciji da vidiš ili se zagrijavaš i spremaš za igu a ponekada i igraš. SUDAC je odgovoran za provođenje pravila kuglanja i sudac je kriv ako utakmicu ne kontrolira. Nitko tebe nije prozvao nego ima sudaca koji nonšalantno sude, različiti kriteriji suđenja itd. Danas Burka vrlo jednostavno može napraviti neku selekciju utakmica koje su snimljene i vidjet će gdje su problemi. Manje-više svi znamo koji igrači rade problem i na koje suci moraju pripaziti.
Ovo pravilo se vrlo jednostavno može elektronički kontrolirati jer kroz prvi zenzor gdje je senzor za prijestup može se staviti i senzor koji će nadzirati bacanje kugle prije ili poslije zelenog svijetla. Nije mjerilo da li igrač krene prije ili kasnije. NBitno je da se kugla ne baci prije nego se upali zeleno što se jednostavno riješi senzorom isto kao i bosa ali NBC umjesto da stisne i donese takvu odluku oni se guze proizvođačima. Gdje je tu Baričević kojeg najviše muči kada netko sruši 700.

Re: Neispravan zalet - bacanje prije zelenog svjetla

Posted: 15 Feb 2019, 12:29
by newform1
Ne prebacujem krivnju na nikoga: krivi smo svi. Većina voditelja nema blagog pojma zašto ih uopće zovem prije utakmice na tehnički sastanak, a kamoli koja su njihova prava i obveze. Suci sude kako sude, može nas se mijenjati opomenama, suspenzijama i kaznama ako ne ide drugačije. Najmanje su krivi igrači - volim inteligentne igrače koji znaju odrediti granicu do koje smiju ići. Neki pak u životu nisu dobili žuti, a kamoli žc. A neke nemreš naučiti ni sa crvenima.
Bočna bosa je vrlo škakljiv termin jer je jako teško sa 100% sigurnosti reći da otisak kugle nije dirao dasku, a ti ne možeš ići provjeriti na dasku da li je ili nije. Slažem se da Brakus zna bacati tih bočnih, ali ja se kao voditelj protivničke momčadi neću žaliti na to jer tada igra slabo. On postaje za mene opasan kada baca na dasku. Tak da mi jedan žuti ili žc ne znači ništa. A kao sudac, sretan sam što mu ne sudim... Zvuči možda licemjerno, ali...

Re: Neispravan zalet - bacanje prije zelenog svjetla

Posted: 15 Feb 2019, 13:40
by lukodp
Kegelmaniac wrote:...Bitno je da se kugla ne baci prije nego se upali zeleno što se jednostavno riješi senzorom isto kao i bosa ali NBC umjesto da stisne i donese takvu odluku oni se guze proizvođačima...
Samo im daj ideje... :roll:
A kada će tražiti od vlasnika kuglana da dodatno iskeširaju € za implementaciju tih sustava onda ćemo plakat i pljuvat po NBC-HKS :lol:
Jednostavno riješi senzorom? Nekak ne vjerujem da bi to bilo baš toliko jednostavno, pogotovo kada bi trebalo to ugraditi u postojeći sustav na kuglanama. Ne kažem da se ne može izvesti, ali po meni to je neisplativo.

Re: Neispravan zalet - bacanje prije zelenog svjetla

Posted: 15 Feb 2019, 14:56
by cezar
Jeli se smije proći na žuto na semaforu ????