ŠKOLE KUGLANJA, mladi i rad sa djecom

Aktualne teme
učitelj
Nevini
Postovi: 7
Pridružen/a: 12 ožu 2009, 15:41

ŠKOLE KUGLANJA, mladi i rad sa djecom

Post Postao/la učitelj »

Potaknut čitanjem nekolicine pametnih postova otvaram ovu temu za razmjenu iskustava na području rada sa mladima (djecom). Volio bih da se ova tema ne razvodni kao ostale gdje se počne sa nekom temom, a završi sa nečim sasvim desetim (dobronamjerna kritika administratoru) jer se gubi smisao teme.

Možemo izmjeniti iskustva u radu sa mladima jer vidim da u Hrvatskoj ne postoji jednako mišljenje kako mlade uvoditi u kuglački sport. Najviše se energije troši oko rasprave vezane na jačinu kugle koja je skroz nebitna (po meni) u onoj početnoj fazi.
Druga stvar je podrška HKS-a sa stručnom osobom koja bi regulirala tj. kontrolirala rad sa mladima do 18g. Postoje različiti modeli i načini kuglanja. Npr. je li OK djecu učiti izbačaj na desnu nogu i treba li to HKS regulirati. Ako se treneri usuglase da tako moramo učiti djecu, onda je na HKS-u da provodi inspekciju radi li se na taj način.

Nije dobro da Split ima jedan način na koji radi, Zadar drugi način, Zagreb treći dok Osijek radi sasvim nešto šesto.
Trebali bi zajedno raditi na jednoj dugoročnoj strategiji škole kuglanja po kojoj bi svi radili slično, barem sa onom osnovnom školom kuglanja pa tek onda kasnije dali onaj svoj završni sjaj.

Sviđa mi se entuzijazam i energija mladog Luke iz Splita, iskustvo Mire iz Osijeka, Darka iz Zaprešića, Kujunđiča iz Zagreba, odlična je škola iz Đurđenovca, Pakraca, sada iz Novske... znači ima nas. Ajmo se skupiti zajedno i pokušati napraviti neki novi priručnik po kojem bi u početku svi zajedno radili. Po čemu bi bili prepoznatljivi...

Da ne duljim... svi prijedlozi su dobrodošli.. samo molim da ne skrečemo sa teme.

Vječni optimista :lol:
Avatar
newform1
Forumsko piskaralo
Postovi: 1931
Pridružen/a: 05 vel 2009, 23:09
Lokacija: Zagreb

Re: ŠKOLE KUGLANJA, mladi i rad sa djecom

Post Postao/la newform1 »

Dobra tema, dobar uvod, ali ne slažem se da bi trebalo uniformirati djecu na određeni način. Ima i bilo je vrhunskih igrača i na desnu i na lijevu nogu, mislim da je potrebno ostaviti djeci da sama po svom osjećaju izaberu korake. Miro Liović je igrao na lijevu, a sin mu igra na desnu, nema razloga da bude drugačije ako se tako bolje osjeća.
Što se kontrole sa HKS-a tiče, mislim da tamo nema osobe dovoljno stručne da bi mogla nekome soliti pamet. Možda unutar udruženja trenera (koje treba ustrojiti), osnovati neko tijelo za rad s mladima...
učitelj
Nevini
Postovi: 7
Pridružen/a: 12 ožu 2009, 15:41

Re: ŠKOLE KUGLANJA, mladi i rad sa djecom

Post Postao/la učitelj »

Možda sam se krivo izrazio, ili me niste shvatili. Nisam mislio od ljevaka stvarati dešnjaka. Na taj način bi se vratili u komunizam gdje nije bilo primjereno pisati u školi sa lijevom rukom rukom.

Mislio sam na unifikaciju osnovnih elemenata škole kuglanja iz koje bi proizašla kreativnost i osobni odabir djeteta tj. načina na koji želi igrati bez nametanja tvoje, moje ili nečije druge filozofije i metodike kuglanja.

HKS je priča za sebe koju treba pod hitno mijenjati. Na tome trebamo svi zajedno raditi. Udruženje ili Udruga trenera bi bio prvi korak u toj priči.
zvrk
Tek protipkao
Postovi: 23
Pridružen/a: 09 ožu 2009, 23:04

Re: ŠKOLE KUGLANJA, mladi i rad sa djecom

Post Postao/la zvrk »

Pozdravljam otvaranje ovakvog posta. Upravo sam i razmišljao kao i većina da se treba udružiti i dogovarati unutar struke, jer samo tako će mladi ići naprijed i imati ćemo bazu za budućnost boljeg kuhlanja u Hrvatskoj.
SLAVONAC

Re: ŠKOLE KUGLANJA, mladi i rad sa djecom

Post Postao/la SLAVONAC »

Htio sam Vas upoznati sa jednom idejom koja je potekla od gospodina kojeg rijetko tko cijeni u Hrvatskoj a vjerovali ili ne to je Knežević iz Osijeka. On je sebi zacrtao u glavu kako da dovede 2000 djece na kuglanu. Dobro ste pročitali dve tisuće djece. Ideja mu je bila vrlo jednostavna, povezao se je sa nekolicinom ravnatelja osnovnih škola i doveo ih na kuglanu. Ostali su bez riječi kada su vidjeli Pampas. Zašto, kuglanje je birtaški sport koji se obavlja u zadimljenim kuglanama, žao mi je što je tako ali još uvijek dosta ljudi tako misli, a kad ono prekrasna dvorana. Predložio im je da pokušaju kuglanje uvesti pod tijelesni odgoj, da djeca dolaze organizirano, škole , razredi, na časove tjelesnog ili ti na kuglanje. I gle čuda počele škole slati djecu iz nižih razreda osnovnih škola na tijelesni na kuglanu Pampas. Dolazili su organizirano sa nastavnicima tjelesnog odgoja i to im je bio obavezan dio predmeta. Kako to funkcionira danas nisam siguran ali znam neke stvari a to su : Iz grupe te djece danas je ostalo u kuglanju dvadesetak djece ( Tomić , Ret ....) i danas se u Osijeku igra prvenstvo osnovnih i srednjih škola u obe konkurencije. I na kraju da Vas upozorim največi problem u svoj toj organizaciji je bio što grad Osijek nije podržao tu akciju jer jedini problem je bio prijevoz učenika na kuglanu, govorim o djeci iz udaljenijih dijelova grada. Zapamtite ta ideja je potekla od gospodina Kneževića koji ima i loših osobina ali ova ideja mu je bila fenomenalna. Na kraju da Vam kažem moje mišljenje o radu sa djecom. To je fantastično i uopće nije važno da li će to dijete sa kojim radite zavoliti kuglanje nego je puno važnije da zavoli sport i da ostane što duže u njemu. A Vi ako u tome uspijete osječat će te se fantastično.
učitelj
Nevini
Postovi: 7
Pridružen/a: 12 ožu 2009, 15:41

Re: ŠKOLE KUGLANJA, mladi i rad sa djecom

Post Postao/la učitelj »

Ajmo malo o problemima. Najčešće klub ima jednog trenera koji pokriva prvu ekipu, juniore i djecu. Jedan trener nije u mogućnosti kvalitetno odraditi sve te poslove. Djeca su izrazito osjetljiva i njima treba puno pažnje, odricanja, strpljenja i najvažnije ljubavi. Uz sve to potrebno je osigurati i finacijske uvjete za rad sa tom djecom, osigurati im termine koji u većini slučajeva moraju biti ujutro jer su kuglane većinom popunjene u poslijepodnevnim satima.

Što bi bilo dobro? Bilo bi dobro kada bi svaki kuglački centar (Zagreb, Split, Rijeka, Osijek...) ima profesionalnog trenera (ili više njih) na plaći HKS-a ili HOO-a, koji bi svakodnevno u jutarnjim terminima obilazio klubove i radio sa tom djecom prema unaprijed dogovorenom terminu i prema unificiranom priručniku o radu sa mladima u kuglanju koji bi prije toga trebala napisati struka. Kroz takvu organizaciju bi se pomoglo klubovima kojima trener ujutro radi ili je spriječen raditi sa mladima. Na taj način, HKS bi imao direktan uvid u rad trenera sa najmlađim dobnim kategorijama i imao uvid u kompletnu statistiku. Na kraju, taj trener bi pošteno zaradio plaću i ipak radio nešto! :oops:

Mislim da shvaćate bit i poantu ovog mog prijedloga. Znači - profesionalni treneri. Obilazak i pomoć klubovima u radu sa djecom, unificirani rad na području cijele Hrvatske, kontrola rada pojedinih trenera sa mladima.

Uz sve to, trebalo bi razgovarati i o najvećoj problematici u kuglanju. To je odlazak djece iz kuglanja između 18-te i 24-te godine. Kako tu djecu i na koji način zadržati. Kako ih stimulirati, na koji način pomoći roditeljima kojima je teško financirati djecu u toj dobi kada studiraju. Loš primjer i najgora moguća stvar je kada kuglači/studenti nemaju podršku od HKS-a i kada ovi misle da jedan dopis od dvije rečenice rješava problem mladom studentu. Škola i fakultet je uvijek na prvom mjestu! Ukoliko se djete još bavi i sportom, to je najbolja moguća nagrada za jednog roditelja. To je filozofija od koje moramo krenuti.

Dobne granice. Loš primjer je sadašnji Izbornik koji se jadan sav izgubio u svom pomlađivanju. Izgubio se jer nije imao jasnu viziju i strategiju, nije znao što treba učiniti. Nije htio razgovarati sa strukom u kuglačkom sportu, pao je pod utjecaj močnika iz HKS-a počeo je slagati koktele mladih, starih, dobrih, loših.. sve je ubacio unutra. Rezultat? Nezadovoljstvo koje se da pročitati ovdje na forumu, vidjeti u priči sa igračima na utakmicama.

Zbog toga treba kvalitetna organizacija struke. Udruga trenera. Nije loša niti udruga igrača jer manje/više svi mi igramo negdje...
učitelj
Nevini
Postovi: 7
Pridružen/a: 12 ožu 2009, 15:41

Re: ŠKOLE KUGLANJA, mladi i rad sa djecom

Post Postao/la učitelj »

Dobar primjer je Osijek.
Mario Mušanić radi sa djecom u jutarnim satima. Ima puno djece i radi se kako se radi. Tj. sve ovisi o njegovom iskustvu, školovanju i uopće ne sumnjam da on najbolje djeci može pružiti onu osnovu za početak. Samo jedan je Mušanić, možda se pojavi neki novi mladi trener koji nije kuglao i za takve je potrebna ta unifikacija po kojoj bi i taj mladi trener radio.
Samo, ja bi to podigao na jednu višlju razinu:

1. HKS-u se jave klubovi koji su za takvu suradnju sa profesionalnim trenerom
2. HKS prikupi klubove i kaže im OK, za uslugu tog trenera platiti će se npr 100 nečega mjesečno (ovisno o tome koliko bi se klubova javilo, prvo bi trebalo razgovarati o toj ideji i napraviti anketu ima li to uopće smisla)
3. Taj bi trener ili više njih ukoliko će biti potrebe i ukoliko će više klubova biti zainteresirano, bi obilazio klubove koji bi se uključili u tu priču
4. Neki mali klubovi iz nižih liga bi isto tako imali priliko da im taj profesionalac radi sa djecom

Na taj načim bi možda zaposlili licencirane trenere, omogučili bi im dodatnu zaradu, podigli bi nivo rada sa djecom. Samo struka bi radila sa djecom i trenerima klubova pod patronatom HKS-a
Možda bi se na taj način i pomoglo kuglanju kao sportu općenito... mislim na dobro sutra...
el'bolanjo
Tipka sa dve ruke
Postovi: 476
Pridružen/a: 08 vel 2009, 17:46

Re: ŠKOLE KUGLANJA, mladi i rad sa djecom

Post Postao/la el'bolanjo »

Što bi bilo dobro? Bilo bi dobro kada bi svaki kuglački centar (Zagreb, Split, Rijeka, Osijek...) ima profesionalnog trenera (ili više njih) na plaći HKS-a ili HOO-a...
Loš primjer iz Zagreba

U Zagrebu je to jedno vrijeme bio Nikola Dragaš, možda je i još uvijek, neznam na čijoj je plači bio, ali sam siguran da se nikad nije pojavio ni na jednom terningu bilo kojeg kluba, niti je kad pozvao da se okupimo kod njega. Uglavnom dojmove o Nikoli Dragašu kao treneru možete pročitati na ovom forumu (mislim da je tema "novi izbornik") od ljudi koji su mladost potrošili u medveščaku. To govorim zato, jer samo želim da se kod eventualnog postavljanja "profesionalnog ternera" tobro promisli kome će se to dodijelit, to su vaša djeca i vaši novci.
SLAVONAC

Re: ŠKOLE KUGLANJA, mladi i rad sa djecom

Post Postao/la SLAVONAC »

Sviđa mi se ovaj naslov od Luke pa ću ga i ja koristiti.
Dobar primjer iz Đurđenovca.
Koliko Vi mislite da u Đurđenovcu ima plačenih trenera koji rade sa djecom, jedan ili više njih. Krivo, u Đurđenovcu ljudi plačaju da rade sa djecom. Kako? Pa ako hoće ma mu dijete kugla da se takmiči plati, vozi , moli da mu netko da malo novaca. Koliko puta ne odu na takmičenje ne zato što ih nema već zato što NEMAJU, a koliko puta im je netko iz Saveza financijski pomagao, ako ga nije sramota, sigurno ih ima iz Saveza na ovom forumu, neka javno obznani kada i koliko. A ako će mo pošteno iz Đurđenovca zadnjih desetak godina dolazi i kvaliteta i masovnost sa rupe od kuglane žalosno ali istinito.
Luka Pezelj
Zna gdje su sva slova
Postovi: 127
Pridružen/a: 10 vel 2009, 13:36
Kontakt:

Re: ŠKOLE KUGLANJA, mladi i rad sa djecom

Post Postao/la Luka Pezelj »

Prije svega hvala na pohvalama, a da ne zaboravimo istaknuti rad u ekipama Mlake i Telekoma iz Rijeke, Željezničara, Radnika, Dalmatinaca,Pakraca,Sisak i naravno Policajke.... (slobodno se nadovežite na ove ... lipo je vidit da se radi i da nas ima)

Prvi problem bi bio djecu (sportaše) podjeliti u uzrasne kategorije tj. preporučenu dobnu granicu kada bi se djeca trebala početi baviti kuglanjem, dob kada bi trebala uslijediti specjalizacija i naposljetku dob kada se očekuju vrhunska sportska dostignuća.
Bitne su razlike u metodici i periodizaciji rada sa svakim od ovih uzrasta, što znači da jedna osoba može i ne mora imati znanja i sposobnosti za rad u svakoj od ovih skupina.

Mišljenja sam da za pravilan rast i razvoj djece (16 godina +-2 godine tj. do stabiliziacije rasta u visinu) kuglanje i nije baš preporučljivo iz dva razloga:
1. Humanistički - hipertofija mišića natkoljenice noge s koje izbacujemo kuglu kao i nošenje kugle u jednoj ruci sigurno ne utjeću pozitivno na posturalno držanje kod djece (koliko je negativno tek treba dokazati), a ako uzmemo u obzir da kuglanje spada u monostrukturalne sportove znamo da smo premalo motoričkih informacija dali djeci koja su u tim godinama "gladna" motoričkih znanja.
2. Praktični - intenzivan rast i razvoj imaju ogroman učinak na kordinaciju kod djece a na preciznost da i ne govorimo. Dakle svo vrijeme koje smo uložili u izučavanje "fine" kuglačke tehnike i preciznosti pada u vodu jer nakon naglog rasta ponovno treba reorganizirati stereotipe kretanja (što je često mnogo teže), a frustracije kod neukog "trenera" i mladog kuglača zbog loših rezultata i tehnike koja je do "jučer" bila besprijekorna često dovode do prestanka bavljenja sportom.

Zaključio bih da do stabilizacije rasta u visinu (lako se prati) ne bi trebalo početi sa kuglačkom specjalizacijom tj. "kuglački" treninzi trebali bi biti informacijskog karaktera sa pregršt drugih vježbica i zadataka, a rezultat se ne bi trebao ni spominjati. Bolje rečeno kuglački trening djece ove dobne skupine bi trebao biti nadopuna drugim sportskim aktivnostima djeteta, a ako ih dijete nema tj. trenira "samo" kuglanje primarni cilj bi nam trebao biti sve osim kuglanja. :D
Stoga i pozdravljam rad kolega čiji mladi kuglači više vremena provode na otvorenome nego na kuglani, a one koji djecu nagovaraju da se ostave drugih sportova jer su "talenti" za kuglanje a nema ju još ni 14 god. bi trebalo (ako im ima spasa) educirat ili zabranit.

Iako nisam staromodan "zelena" knjiga Kuglanje od Perman,Krištof i sur. još je uvijek odlično štivo i sumnjam da bi bili u stanju napraviti "bolji" priručnik od ovog iako mu ne bi nedostajele nadopune.

Naporno je pisati ovakva štiva (svaka čast Kovačima i sl.), bilo bi idealno kad bi se uspjeli jednom godišnje naći na seminaru za trenere ili sl. iako ne bi bilo loše da kad smo već u "prolazu" komuniciramo jedni s drugima, razmjenjujemo iskustva i organiziramo zajedničke treninge (pozdrav gosp. Novoselu) umjesto da gledamo jedni druge s visoka (neki se ne udostoje ni pružiti ruku nakon utakmice), a za to ne možemo prozivati ni savez ni besparicu, čista recesija zdrave pameti. Žalosno.
Odgovorite