ŠKOLE KUGLANJA, mladi i rad sa djecom

Aktualne teme
krcko
Zna gdje su sva slova
Postovi: 269
Pridružen/a: 08 vel 2009, 22:37

Re: ŠKOLE KUGLANJA, mladi i rad sa djecom

Post Postao/la krcko »

Poštovani učo !
Nije mi bila želja rasrditi te svojim odgovorima na tvoj post o školama kuglanja, nego samo učestvovati u igrici. Ako si dobro razumio pisao sam o radu s mladima do U-14. Velika filozofija koja je u posljednje vrijeme zavladala kuglanama je dovođenje strahovito mlade djece na kuglane. S njima kao što i sam konstatiraš rade uglavnom ljudi koji imaju veliki kuglački staž ize sebe i ništa više. Da sam vrijedan kao npr. Luka, vjerojatno bih i napisao zašto sam protiv toga. No, moje je vrijeme za to prošlo i zato ponekad moram iz prebogate škrinjice znanja izvaditi ono što čini mi se, znam. U vrijeme odrastanja djeteta ne može se trenirati kuglanje kao osnovni šport. Može, ali vrlo vjerojatno radiš teški atak na organizam dotične osobe. Pazi ti odgovaraš, jer si punoljetan. Smješno je da u doba interneta kojim sa vidim služiš, trebam sada pisati i zašto. Prekopaj po ponuđenoj dokumentaciji ili nemoj i vidi što uopće smiješ s kojom generacijom raditi i u kojoj dobi.
Imena gospode koja si ponudio upravo su zalog da treba početi u pravo vrijeme. Iznimke dakako mijenjaju i pravila. Drago mi je da zapravo i postoje jer bi se u suprotnom pričalo o kuglanju kao rekreacijskom športu, što sa dva treninga tjedno i utakmicom i je, sviđalo se to tebi ili ne.
Da bi kuglanje ušlo u neke razvojne programe trebaju mu školovani treneri, programi , naučna podloga o svrsishodnosti i objektivnosti bavljenja tim športom i na kraju rezultati, prepoznatljiva škola vjerojatno s novitetima i profesionalizam u bilo kojem obliku. To privlači sponzore, lovu i medije. Danas to rade agencije za postotke kod svoje zarade. Pitam ja tebe kako skrenuti pažnju svi njih ako organizacijski, a skoro i rezultatski lošije rangiran od športova koji su tek uspostavom ove države zaživjeli u ovim prostorima. Ne želim navoditi primjere, potrudi se i nađi ih na rang ljestvicama poglavito kod raspodjele love, možda i u tvom gradu. Znanje se ne pretače u knjižice, brošure i letke. Radi se . Pusti one sa 50 godina staža, oni su znali ali gotovo je. Pusti i one koji znaju kuglati neka rade ono što znaju i žele, dok se ne prihvate drugoga posla, a do tada smisli nešto novije, agresivnije, kvalitetnij i bolje.
Sustav financiranja je uvijek stvar za polemike. Sada imaš ovakav neelastičan, kakav je i teško će se promijeniti i s novim ljudima. To je moje razmišljanje. Možda se čujemo za dvije - tri godine i bit će mi drago priznati svoju krivicu. Do tada nađi nekoga za prijepodnevni trening.

pozdrav
Luka Pezelj
Zna gdje su sva slova
Postovi: 127
Pridružen/a: 10 vel 2009, 13:36
Kontakt:

Re: ŠKOLE KUGLANJA, mladi i rad sa djecom

Post Postao/la Luka Pezelj »

Mislim da bi trebali razgraničiti pojmove škola kuglanja, vrhuski sport i kuglačka rekreacija jer ovako dolazi do bespotrebnih nesporazuma, a jedino zajedničko u ova tri pojma jest kugla.

vrhunski sport i kuglačka rekreacija
Pa koji bi idiot imao volju trenirati 700 sati godišnje ako isti rezultat može postići i sa 200 (za neke je i to previše) sati rada?
Pa zar mislite da Skelini,Gašpići,Tine Erceg i tisuće još neafirmiranih sportaša rade to zbog novaca?
Za njih je sport život a život im je hobi i ustinu ne vidim zašto netko ne bih živio kuglački sport na vrhunskom a ne rekreativnom nivou.
Naravno da nema te Tine Erceg koja će osvojiti gimnastički olimp bez 1500 sati treninga godišnje (i to joj je malo) i nakon sve te "muke" uvidi da takvih vrhunskih "luđaka" u gimnastici ima barem 1000.
Možda zvuči prestrogo ali čime smo po tome zaslužili da se neke kuglače proglašava vrhunskim sportašima 1., 2., i 3. kategorije, zar to onda nije pljuska svim ostalim sportašima koji doslovno proljevaju krv,znoj i suze na treninzima?
Meni se čini da među kuglačima danas postoji nepisano pravilo da nitko ne smije trenirati više od 3 x tjedno pa ko koga dobije.
Postavlja se logičko pitanje: Kolike bi rezultate postizali oni koji bi kuglanje trenirali 10 godina po 700 sati?
I zašto čekati da to ostatak kuglačkog svijeta učini prije nas?

Dosta sam toga ovdje nabacao, ali ako je sve ovo moja čista naiva onda sam siguran da ima malo "trenera" u našem obožavanom kuglanju koji bih znali isprogramirati i mjesec dana kuglačkog treninga a kamoli treninge za jedan makro ciklus sa 700 sati rada godišnje. Da se razumijemo previše toga ne znam ni ja ali je sramota za sport tako duge tradicije da nemam od koga ni naučiti...
Zadnja izmjena: Luka Pezelj, dana/u 19 ožu 2009, 09:45, ukupno mijenjano 1 put.
Avatar
newform1
Forumsko piskaralo
Postovi: 1954
Pridružen/a: 05 vel 2009, 23:09
Lokacija: Zagreb

Re: ŠKOLE KUGLANJA, mladi i rad sa djecom

Post Postao/la newform1 »

Luka, da nemaš od koga naučiti, nemaš, to je činjenica, ali razumljiva - to još nitko u ovom sportu nije učinio, ni približno, a mislim da ni neće. Razlog je, po meni, zbog same strukture kuglanja. Naš sport je u stvari, vrlo sličan radu u teretani (zato i jesam protiv teretane u vrijeme kuglačkih treninga): relativno jednostavna kretanja i velik broj ponavljanja sa teretom u rukama. Poznato? To je struktura kretanja rada u teretani. Zato kuglanje, kao primaran sport i nije primjereno mlađima od 16 g. - to je vrijeme kada se u drugim sportovima tertana POLAKO tek uvodi u trenažni proces.
Bez obzira na Tvoj entuzijazam i neupitno znanje, mislim da kuglanje teško može doći na nivo 700 sati rada godišnje, ali da se današnji nivo može sigurno povećati sa 200 na 400 ili 500 sati.
I da, Učitelju, kuglanje je zaista jedostavan sport, kao i dizanje utega, ali to ne znači da je jednostavan za trenera, odnosno trenažni proces, barem za onoga koji misli ozbiljno. Pod ozbiljne trenere smještam one koji traže uzrok neke radnje, a ne posljedicu.
Luka Pezelj
Zna gdje su sva slova
Postovi: 127
Pridružen/a: 10 vel 2009, 13:36
Kontakt:

Re: ŠKOLE KUGLANJA, mladi i rad sa djecom

Post Postao/la Luka Pezelj »

Vrag mi ne da mira da ne odgovorim iako znam da je svaki sljedeći komentar samo kopanje dublje jame.

Škola kuglanja, vrhunski sport i kuglačka rekreacija
Toliko spominjana specjalizacija je pojam koji znanstvenici i teoretičari utvrđuju godinama, ali cijelu logika bi mogla stati u par rečenica koje apsolutno vrijede za sve sportove ali u različitim omjerima.
Bez obzira koliko sati treniga godišnje odrađivali (50 ili 2500) omjer treninga u školi kuglanja bi trebao biti 80% rada na višestranom razvoju (trenažni operatori koji nisu usmjereni na kuglanje) i 20% specjaliziranog (kuglački trening - usko rečeno).
Kako mladi organizam sazrjeva taj bi se omjer trebao mijenjati u korist specjalizacije iz godine u godinu, tako da bi mladi kuglač kada dođe u godine pogodne za usmjeravanje u vrhunski sport (prestanak rasta u visinu tj. završeno okoštavanje kralježaka) odrađivao 40% treninga za višestrani razvoj i 60% specjalističkog treninga. Godine prolaze a omijeri se i dalje mijenjaju i tako dolazimo do vrhunskog sportaša koji odrađuje 80% specijalnog i 20% treninga za višestrani razvoj.
Naravno da bi s godinama rastao i broj sati treninga godišnje od možda početnih 200 sati za škole kuglanja do 1500 za vrhunske sportaše.
Danas je u kuglanju razlika jedino u broju sati treninga (s tim da mislim da ovi mlađi kuglaju češće), a u svim dobnim skupinama od ukupnog broja sati rada godišnje na specjalizaciju opada sigurnih 95% rada (u ovih 5% bi se moglo uračunati i kupanje ljeti kao svojevrstan trening, po koja utakmica malog baluna ili čak istezanje nakon treninga).
Mislite li da Blanka Vlašić svaki dan skače u vis, da veslač svaki dan vesla ili jedriličar jedri?
Budite sigurni da i "streljači" kojima fizička komponenta malo znači (malo je u vrhunskom sportu i previše) imaju omjer specjaliziranih treninga 85% naspram 15% višestranog razvoja (barem 7% opće psihihološke pripreme).
Lupetam bezveze ove omjere jer adekvatnih za kuglanje nema.

vrhunski sport i kuglačka rekreacija
Vjerujte mi da kad bi treneri znali isprogramirati tih "dodatnih" 40% treninga za višestrani razvoj da bi kuglači (pogotovo mladi) iz gušta odrađivali i 800 sati godišnje.

gosp. Newform mislim da sam ovime dao odgovore i ispravke na neka "vaša" (starija) viđenja vrhunskog sporta. :)
Pozdrav!
Zadnja izmjena: Luka Pezelj, dana/u 19 ožu 2009, 19:49, ukupno mijenjano 1 put.
učitelj
Nevini
Postovi: 7
Pridružen/a: 12 ožu 2009, 15:41

Re: ŠKOLE KUGLANJA, mladi i rad sa djecom

Post Postao/la učitelj »

Svaka čast Luka, na dobrom si putu. Ovim zadnjim postom si me definitivno uvjerio da bi uz dobru suradnju i koordinaciju bili u stanju zajedničkim snagama napraviti nešto lijepo i korisno za naš sport.
Avatar
newform1
Forumsko piskaralo
Postovi: 1954
Pridružen/a: 05 vel 2009, 23:09
Lokacija: Zagreb

Re: ŠKOLE KUGLANJA, mladi i rad sa djecom

Post Postao/la newform1 »

Luka, hvala, zadovoljan sam ispravkama. ;)
Odgovorite