Hrvatski kuglački savez

Natjecanja i novosti iz HKS-a
Avatar
lukodp
Forumsko piskaralo
Postovi: 2750
Pridružen/a: 30 ožu 2009, 12:07
Lokacija: Ciglenica, Kutina
Kontakt:

Re: Hrvatski kuglački savez

Post Postao/la lukodp »

Da li financira samo termine kada kuglaju "mladi" ili termine klubovima koji imaju "mlade"? I ovo što ste napisali plus Medveščak uglavnom govori sve o tome (vjerodostojnost, kredibilitet, ujednačenost ... svaka čast).
Kao što rekoh, ovisi o lokalnoj zajednici, odnosno o njihovim kriterijima (čitaj: političkoj moči i utjecaju pojedinaca u klubovima). Ovo da će prema novom Zakonu o sportu biti financirani isključivo i samo klubovi koji rade s mladima od strane jedinica lokalne samouprave iz proračuna treba uzeti sa dozom opreza jer sam Zakon još nije došao ni do vlade a kamoli do Sabora. Iskreno i ja sam načuo tu informaciju ali baš da je mogu potvrditi nečime konkretnim, ne mogu.
Neke sportske zajednice već i sada financiraju samo programe i projekte koji su vezani za rad s "mladima" tako da mislim da će to i u novom zakonu ostati na volju i kriterije lokalnih zajednica sportskih udruga.
Luko Del Ponte

kulen
Tipka sa dve ruke
Postovi: 325
Pridružen/a: 16 tra 2013, 12:18

Re: Hrvatski kuglački savez

Post Postao/la kulen »

newform1 je napisao/la:
lukodp je napisao/la:Ne govorimo o HOO-o nego o državi. Gradovima, općinama, županijama itd... barem sam ja govorio o tome.
Zagreb financira samo termine za kuglane onim klubovima koji rade s mladima. Plus Medveščak (znamo zašto). Ni jedan drugi klub ne dobije ni kune, ni od grada ni od države. I tako je odavno...
od čega plaćaju kotizacije, suce, naftu, cestarine, dresove, torbe :shock: :shock: :shock: ??????

sve sponzori???
sami sebi ??
mame , tate ???

sve ostalo je muljaža i prevara :lol: :lol: :lol:

kuglackias
Zna gdje su sva slova
Postovi: 296
Pridružen/a: 03 kol 2011, 14:42

Re: Hrvatski kuglački savez

Post Postao/la kuglackias »

Svi klubovi novac koji ide za mlade preusmjeruju u seniorski pogon jer novaca nema. Ne poznajem nikoga tko ima dijete a da ne plaća članarinu manju od 200 kn i još moraju kupiti opremu i voziti djecu na natjecanja. Govorim o Zagrebu i govorim o "popularnim" sportovima za mlade. Borilački, rukomet, košarka, nogomet i sl. U tim nekim sportovima koji imaju i po 200-300 djece neki mlate dobru lovu.
U kuglanju je situacija užasna. Dragaš koji je jedini kao utjecajna osoba mogao nešto napraviti nije napravio ništa, radio je za sebe i čak ni to nije uspio napraviti kako treba. Netko je napisao ovdje da podsjeća na Šukera i u pravu je samo što je Šuker u nogometu a Dragaš u kuglanju - velika razlika. Odlični igrači a loši menađeri.
Zakon o sportu će na žalost Kulena i njegove teorije koju podržavam upravo te novce iz kuglanja i ostalih malih neolimpisjkih sportova gurnuti u ove nabrojane. Bob, sanjkanje, curling i ostale nebuloze još gore po posjećenosti i zastupljenosti mladih ali su jebiga olimpijski sportovi pa mogu i još dodatno nažicat nešto love od HEP-a i ostalih državnih firmi koje sponzoriraju olimpijade.

el'bolanjo
Tipka sa dve ruke
Postovi: 476
Pridružen/a: 08 vel 2009, 17:46

Re: Hrvatski kuglački savez

Post Postao/la el'bolanjo »

Sve točno, dobivaju novac, ali imaju probavljiv proizvod pa još to dodatno naplaćaju.

Financiranje isključivo rada sa mladima je dobra politička floskula, ali u praksi ne drži vodu, jer gle sranja, svakim danom si sve stariji. I opet se onda ljudi ljepe na one sportove u kojima se može ostvariti profesionalnu karijeru, a to već imamo. Nogomet i košarka na ovim prostorima nikad neće imati problem sa masovnošću, iako mnogi rade u teškim uvjetima, imaš se nećemu nadati ako si dobar.

Upravo je dugoročna strategija ono što nedostaje u sportu a od presudne je važnosti za "male" sportove.

krcko
Zna gdje su sva slova
Postovi: 257
Pridružen/a: 08 vel 2009, 22:37

Re: Hrvatski kuglački savez

Post Postao/la krcko »

Prije nego nastavite zloupotrebljavati termine u Vama očito nepoznatoj temi pročitajte si Programe javnih potreba vaših gradova u športu za 2018. godinu pa tek onda hrabro opletite po stvarnim krivcima.
Ipak je to sve politika koja koristi ne/sretnike za ostvarivanje vladavine prava. Kako će izgledati kuglanje i kompletan šport u RH još uvijek nitko ne zna, pa stoga mirno plivajte ... :x

julio
Raspisani lik
Postovi: 714
Pridružen/a: 23 svi 2014, 10:12
Lokacija: Kuševac

Re: Hrvatski kuglački savez

Post Postao/la julio »

krcko je napisao/la:Prije nego nastavite zloupotrebljavati termine u Vama očito nepoznatoj temi pročitajte si Programe javnih potreba vaših gradova u športu za 2018. godinu pa tek onda hrabro opletite po stvarnim krivcima.
Ipak je to sve politika koja koristi ne/sretnike za ostvarivanje vladavine prava. Kako će izgledati kuglanje i kompletan šport u RH još uvijek nitko ne zna, pa stoga mirno plivajte ... :x
svaka čast , stručno si to objasnio i svima pojasnio :lol:

Avatar
lukodp
Forumsko piskaralo
Postovi: 2750
Pridružen/a: 30 ožu 2009, 12:07
Lokacija: Ciglenica, Kutina
Kontakt:

Re: Hrvatski kuglački savez

Post Postao/la lukodp »

Zadnje 3 godine čitam programe javnih potreba u sportu... što općina, što gradova, što županija. Manje više copy-paste tekstovi koji se mijenjaju ovisno o specifičnim situacijama i traženoj dokumentaciji. Sredstva se dodjeljuju onako kako sam i napisao (govorim za svoj slučaj ali koliko vidim i drugdje je isto). Isto tako je i sa kontrolom utrošenih sredstava. Ako imate projekt za rad s mladima npr. školu kuglanja ili neki juniorski turnir i sl. koji ste prijavili i dobili sredstva onda ta sredstva možete pravdati točno određenim troškovima, tako da mi nije jasno kako netko može dobiti namjenska sredstva za "mlade" i preusmjeriti ih u seniorski pogon. :?
Apsolutno se slažem da ne postoji dugoročna strategija kao što ne postoji ni neki zakonom propisani postotak koji bi svaka općina/grad/županija morali izdvojiti za sport. Ili bi možda trebalo promijeniti odnosno prilagoditi malo veći paket zakona koji bi omogućio klubovima veće porezno rasterećenje. Npr. svaki klub koji ima sponzora mora imati i prijavljenu gospodarsku djelatnost te mora pribaviti mišljenje porezne uprave da li će plaćati porez na dobit ili ne... što je po meni poprilično suludo.
Ok, malo sam preširoko otišao pa dosta o tome...
Zadnja izmjena: lukodp, dana/u 20 vel 2018, 12:06, ukupno mijenjano 1 put.
Luko Del Ponte

Avatar
newform1
Forumsko piskaralo
Postovi: 1918
Pridružen/a: 05 vel 2009, 23:09
Lokacija: Zagreb

Re: Hrvatski kuglački savez

Post Postao/la newform1 »

Dakle, otišli smo malo previše u širinu, u sfere na koje nemamo utjecaja ni mi a ni Mikac i ekipa.
Ako nemaš utjecaja, moraš se prilagoditi onome što se događa. I opet se vraćam na moj prvi post: osim kozmetike (informatizacija i skupljanje dokumenata na jednu hrpu), u zadnjem mandatu, nije se dogodilo ništa što bi unaprijedilo kuglanje kao sport. Da počnem od razno-raznih nezakonitih odluka koje je trebalo peglati, nepotrebnih reorganizacija koje nisu donijele ništa dobrog, pa do kritičnog nivoa ženskog kuglanja, koje će još neko kratko vrijeme imati rezultat dok se cure ne poudaju. Muško će još donekle funkcionirati dok mi ne postanemo prestari za takva sranja. Muških rezultata nema, nema jasne situacije oko reprezentacije, izbornici se pripremaju kao ja za utakmicu 2. lige, nestaju klubovi...
Jedine svijetle točke su nove kuglane u Otočcu i Zaprešiću za koje je HKS zaslužan koliko i ja.

Osobno mislim da je bilo kakva promjena bolja nego ovo što imamo, no kao što već rekoh, još je uvijek previše onih koje više zanima sadržaj tanjura nakon Skupštine, nego sadržaj u pozivu za Skupštinu. Mislim da Zagreb ima osobu koja bi stvari mogla dovesti u red, no trošiti ga u ovim uvjetima je nepotrebno. Na žalost, morat ćemo pasti na dno da bi slijepci progledali.

krcko
Zna gdje su sva slova
Postovi: 257
Pridružen/a: 08 vel 2009, 22:37

Re: Hrvatski kuglački savez

Post Postao/la krcko »

Češće sam na tabletu pa mi se baš i ne piše čime vjerojatno nisam osakatio ovaj forum. No, ponekad se poželim javiti.
Ako nisam promašio temu, a ne čita mi se unatrag mjesec dana, gore sam pokušao ukazati na način raspodjele sredstava klubovima. Da, temeljni dokumenat je Program javnih potreba u športu za tekuću godinu. Predlagač je ZŠU i ZŠS osim u gradu Zagrebu, svaki sa svojim planovima. Zatim se određuje politički (uglavnom) količina kunića koja će na raspodjeli i uvijek je generalno manja (ah ta politika) od stvarnih potreba i usvaja na Skupštinama gradova, županija i općina. Sve u duhu parlamentarnosti :lol:
Daljnu distribuciju rade strukovne udruge (ZŠU i/ili ZŠS) prema svojim pravilima. I tu po meni počinju problemi.
U svim gradovima, ama baš u svima, u IO tih institucija sjede predstavnici velikih klubova i sportova (e, a tu je politika napravila gradaciju i izbor kandidata), koji imaju jasne resurse putem kojih dolaze do ciljeva tj. kunića. Radi se o prioritetima ili čak vlasništvu nad športskim terenima, izmišljenim i postavljenijm nositeljima kvalitete pojedinog športa i nizu pogodnosti koji kod raspodjele i gradacije športa tvore veliku prevagu u njihovu korist. Ti tzv. veliki, vrlo lako izmisle uz svoje postojeće privilegije i pravila raspodjele kunića, koje uglavnom ne može pratiti nitko osim njih. Skupštine tih udruga potvrđuju prijedloge obično bez stvaranja problema i eto ti ga, svi zadovoljni.
U prvoj fazi sredstva odobrena, u drugoj podijeljena uspješno po kriterijima. Zakonski sve po pravilima.
E sada, kao mi to sve znamo, ali ipak želimo da netko drugi promijeni sustav za nas, jer što bi se ja upetljavao pa ako ne uspijem odoh na crnu listu kako to i je. Onda pišemo po forumima, jadamo se uzajamno i sl. tražimo rješenje na krivoj strani od HKS, HOO samo zato jer je tako lakše. Je, sramotna odluka o ukidanju obeštećenja za prelaske mladih igrača dovela je do koncentracije i mladosti i kvalitete u pojedinim klubovima (i muški i ženski), ali i do umjetne moći tih klubova, ne sredina. Čast iznimkama, ali tada njima ide samo po zaslugama.

A oni pišu one famozne kriterije.

Davno nekad sam pisao o potrebi financiranja sportske udruge ili neke seniorske ekipe koja se natječe u nekoj od liga, a značaj joj je rekreacijski. Skidanjem takvih s kopanja bilo bi više sredstava za kvalitetu ili stvaranje novih vrijednosti ako je to želja.

Ma dosta za sada. Dobra tema.

Avatar
Krunoslav
Forumsko piskaralo
Postovi: 1664
Pridružen/a: 07 vel 2009, 11:19
Lokacija: Slavonija

Re: Hrvatski kuglački savez

Post Postao/la Krunoslav »

krcko je napisao/la: Davno nekad sam pisao o potrebi financiranja sportske udruge ili neke seniorske ekipe koja se natječe u nekoj od liga, a značaj joj je rekreacijski. Skidanjem takvih s kopanja bilo bi više sredstava za kvalitetu ili stvaranje novih vrijednosti ako je to želja.
krcko ka tome i to sve i ide, klubovi se gase ostat će, kako je to već netko napisao dvadesetak klubova i to je to :cry:

Odgovorite