andrej kovač je napisao/la:Luka Pezelj je napisao/la:razbijač je napisao/la:mali gornik (mitja, bez ljutnje

) ima oscilacije u igri koje su nevjerovatne od 530 do 660, zašto? zato jer traži dodatne čunjeve na račun brzine..
prosjek mu je 586 i kod nas bi bio 36 igrač lige, također treba uzeti u obzir da su tamo kuglane većinom bez kuglica - znači 30 čunjeva lakše
razbijanje čunjeva je postao hit u sloveniji i hrvatskoj, pogotovo od kada se pavlic vratio na balkan
Moram biti bezobrazan jer ove polemike oko brzine kugle i "stila" igre su smiješne i govore koliko smo mi kao kuglačka populacija(previše je onih koji misle isto) o kineziologiji malo znamo (bolje rečeno ništa).
Na brzinu kugle kao i na preciznost utječu između ostalog i motoričke sposobnosti na koje možemo utjecati transformacijskim postupcima.
Hipoteza:
Usporedba dvaju igrača istih godina i iskustva.
igrač x je sposoban (zbog svoje morfološke građe i
motoričkoh sposobnosti) izbaciti kuglu maksimalnim brzinom od 40km/h a igra prosječnom brzinom od 32km/h i ima x pogodaka briznom 20% manjom od maksimalne a kugla u pogođenom lohu ruši prosječno 7,4 čunjeva.
igrač y je sposoban (zbog svoje morfološke građe i
motoričkoh sposobnosti) izbaciti kuglu maksimalnim brzinom od 50km/h a igra prosječnom brzinom od 40km/h i ima x pogodaka briznom 20% manjom od maksimalne a kugla u pogođenom lohu ruši prosječno 7,9 čunjeva.
Jasno se vidi da tko će u ovoj situaciji biti bolji, samo je pitanje da li osoba x zna transformacijske postupke i da li je voljna trenirati kako bi poboljšala svoje motoričke sposobnosti. Ne vidim razlog (osim neznanja i(ili) straha da ne budu predobri) zbog kojeg se treba mlađe(čitaj: motorički sposobnije) treba spuštati na nivo satrije osobe(čitaj: motoričke nesposobnije) jer se smatra da je to uzrok smanjene preciznosti kod mladog (čitaj: neiskusnog) igrača.
Kuglanje je spoj preciznosti i
efikasnosti - efikasnost(motoričke sposobnosti) s godinama pada a preciznost s godinama i iskustvom raste, kada se te dvije krivulje presjeku u optimalnom životnom vijeku kuglača
sportaša (25-33god) dobivamo vrhunski rezultat.
Zaključak:
Ako im zbog neznanja ne možete pomoći barem nemojte odmagati mladima na putu ka sportskoj izvrsnosti (iovako im je teško).
Moram ti odgovoriti na ovaj tvoj odgovor zato jer mislim da nisi dobro shvatio polemiku o brzini kugle.U ovim slučajevima se komentira ta famozna brzina zato jer mnogi mladi koriste svojstva kuglana koja im zbog te brzine omogućuju velik broj čunjeva koji padaju naknadno,znači unutar 4 sekunde koliko automat priznaje padanje čunjeva nakon prvog udarca kugle u čunjeve,a nisu pogođeni,već se vračaju povratno iz kanala iza čunjeva.Takvi "nedostaci"kuglana vode na krivi put mlade igrače,jer umjesto da trening baziraju na treniranju preciznosti,oni se trude jače baciti kuglu kako bi srušili više čunjeve.Ti si naveo primjer koji prikazuje da se pri istom broju pogodaka sruši više čunjeva s bržom kuglom,što je vjerojatno točno,iako ne i pravilo,međutim,u praksi znam da je jako teško imati visok postotak pogodaka kada se kugla baca većom brzinom,bez obzira na morfološku građu i motoričke sposobnosti.Prema tome,vrlo je diskutabilno to što ti komentiraš.Evo ti nekoliko primjera,dobronamjernih,da se ne bi mislilo da ja imam nešto protiv nekoga.Slučaj Gornika imaš i kod nas:DLMlivić - rezultati od 530 do 650(znači očito nešto ima u tom čovjeku kada može toliko srušit,međutim,to se dešava prerijetko i ti nikad neznaš kada će) ili,recimo,Marinović(ista stvar-može puno,ali i jako malo)-za njegov primjer još da kažem da mu je njegov igrač brojio naknadno srušene čunjeve na utakmici s nama(funk-kuglana Zadar)kada je u 12 hitaca imao 11 čunjeva koji su pali od "propuha".Ovi primjeri govore ti to da oni zavise od svog dana,kako će ih kuglana "nagrađivati",jer nemožeš,ako si igrač "od pogodaka" danas srušit 650,a sutra 530.Kada bi se oni uspjeli barem približiti tvojoj teoriji,koja praktički prikazuje idealan slučaj,nitko ne bi bio sretniji od mene,jer bi to bio praznik za moje oči i za sve one koji vole kuglanje.Međutim,moje je mišljenje da mlade treba usmjeravati prvenstveno u to da je kuglanje sport preciznosti,a kada to nauče da im se onda povećava brzina izbačaja,ali samo do one točke do koje neće trpiti preciznost.Znači ne smije se ići lakšim putem,nabijanjem,jer je to kratkog vijeka.Eto toliko,bez uvrede ikome od "razbijača".
Vidim, da se malo pokomentiralo i mene, tako da se hoču i ja da se javim.
Prvo kad se kaže oko moje osicilacije. Moj najmanji rezultat ove godine je na kuglani u Ljubljani ove godine kad sam imao 539, sljedeči najmanji mi je 572. Oni koji su kada igrali na "novoj" kuglani u Ljubljani koja nije ni Funk ni Vollmer, nego je nešto treče i svaka staza ti je nešto posebno, zna da nije posebno težko da se završi na 520
Sada če ko da kaže da se vadim vani, ali svatko koji me dobro poznaje zna da sam ja najbolji kad je najbitnije. Težko se koncetrisam za Slovensku ligu, kad več prije početka znam, da čemo dobiti utakmicu, zato i moja priprema nije dovoljno dobra. Znam, da bi se kao igrač morao dobro pripremiti za svaku utakmicu, ali ja to težko uradim kad motivacija nije dovoljno jaka u domači ligi. To je to šta stoji u slovenski ligi.
Meni su puno važnije moje međunarodne utakmice ove godine:
Svetski kup (Ritzing) - 611 (prvi igrač ekipe)
Svetsko prvenstvo (Banja Luka) - 654, 640, 634, 593, 650, 620
Evropska liga (Ritzing kod kuče) - 602 dobio poen (najbolji rezultat utakmice 619)
Evropska liga (Ritzing vani) - 612 dobio poen (najbolji rezultat utakmice 624)
Evropska liga (Zalaegerseg vani) - 591 (najbolji rezultat utakmice 692)
Evropska liga (Zalaegerseg kuči )- 664 rekord kuglane (znajte da je najbolji igrač kod Zalaegersega napravio 592)
Mene su doveli u klub da nešto više naprave na međunarodnim natjecanjima. Za Slovensku ligu su i prije bili dovoljno jaki, zato su i zadovolji samnom, kad sam jim sve utakmice za koje su me uzeli odigrao na visokom nivou.
Evo vam sad i moje mišljenje oko jake kugle. Uvijek se nađu ljudi koji kažu, da imamo mi prednost sa jakim izbačajem. Ovi što to kažu jesu i u pravu, ali znajte da može čovjek izdržati 120 kugli na hitcu jačem od 40km/h mnogo je teže fizički i psihički. Kad je čovjek umoran teže održava visoki psihički nivo. Ja ne trčam đabe 3 ili 4 (ovisi od slobodnog vremena) put tjednom ili se vozim biciklom. Preko zime sam imao i fitnes, na ljeto više volim, da stvari radim vani. I oni koji su gledali moje utakmice u Banja Luki znaju, da mojih 40km/h+ nije to lutanje od leve do desne dame i da sam imao puno pogodaka i da sam i sa takvom brzinom dobivao puno razbitih sedmica i torbica (6). Tako da brzina nije sve. Ja mislim, da prvih 100 kuglača na svjetu imaju svi odličan hitac, samo je pitanje koji se može bolje psihički pripremiti.
Nemojte misliti, da to sve govorim zato što bi me netko uvrjedio ili nešto tako. Ja znam, da ima svatko svoje mišljene pa neki volijo igrače koji igraju brzo a drugi one koji polako. Nije to ništa strašno. Ja igram prvenstveno za sebe i za sebe znam več da po motoričkih sposobnostim nisam u stanju da bacim kuglu manje od 33 km/h, može i da bacam na dva koraka bit če brža.
Pozdrav svima, Mitja