Kuglački treneri

Aktualne teme
Luka Pezelj
Zna gdje su sva slova
Postovi: 127
Pridružen/a: 10 vel 2009, 13:36
Kontakt:

Re: Kuglački treneri

Post Postao/la Luka Pezelj »

Čitam vaš komentar s poštovanjem i mislim da oslikava mišljenje većine kuglača u lijepoj našoj, ali s jednom bitnom razlikom
andrej kovač je napisao/la:Kada bi se oni uspjeli barem približiti tvojoj teoriji,koja praktički prikazuje idealan slučaj,nitko ne bi bio sretniji od mene,jer bi to bio praznik za moje oči i za sve one koji vole kuglanje.
. Svaka čast, i tražim pravo da ga koristim (citiram i dalje).

O ovoj temi bih mogao držati predavanje i odgovarati na pitanja barem 2-3 sata, i zato mi je iznimno teško biti kratak i precizan, jer ova problematika sadrži cijelu teoriju treninga.
1.)Upravo zbog vaše realne pretpostavke o korelaciji između brzine i preciznosti stavio sam imaginarnu optimalnu granicu brzine hica umanjenu za 20% od maksimalne (ni jedan znanstveni rad na ovu temu nije napisan pa granica služi samo u svrhu teorije).
2.)Poštujući zakonitosti razvoja motoričkih sposobnosti među kojima je i preciznost normalno je i logično prvo razvijati "snagu" pa preciznost jer je preciznost preosjetljiva na promjene bilo koje sposobnosti ili osobine atropološkog statusa.
3.)Koliko iskustva i stabilnosti u izvedbi može imati 18-godišnjak? Da pričekamo barem 7-8 godina?
4.)Definitivno dvostruki kriteriji i licemjerje je prisutno kod svakog komentara izvedbe mladih kuglača (ako baci puno "ima je sriće","dala mu kuglana","gadi mi se ovo gledat","neće drugi put" i sl. a ako baci malo "nikad ništa od njega","to je njegova igra","nemoj ga više stavljat da igra" i sl.) pa čak i od onih starih doktora kuglanja koji u životu nisu našli 600(ni slučajno, ni namjerno).
Nadam se da Marinovića niste slučajno spomenuli jer sam osobno zadužen za njegov sportski razvoj a njegov program treninga jednostavno ovdje nisam u mogućnosti prezentirati(a i nisam siguran da li želim), dok komentare na uspjehe ostalih "razbijača" se ne usuđujem davati jer nisam upoznat sa njihovim trenažnim procesom.
Zadnja izmjena: Luka Pezelj, dana/u 26 vel 2009, 23:50, ukupno mijenjano 1 put.
razbijač
Tek protipkao
Postovi: 77
Pridružen/a: 18 vel 2009, 19:44

Re: Kuglački treneri

Post Postao/la razbijač »

luka, ponavljam - slažem se sa tobom...
i ja bih uživao da naši juniori i mladi kontroliraju kuglu poput mušanića i zavarka, danas to sve izgleda pomalo smiješno (govorim o seniorskim reprezantatiovnim kandidatima) jer niti oni sami
nemaju pojma gdje ta kugla ide

nego, nisi mi odgovorio zbog čega hrvoje nije bio u reprezentaciji?
za mene je on trebao biti unutra
Luka Pezelj
Zna gdje su sva slova
Postovi: 127
Pridružen/a: 10 vel 2009, 13:36
Kontakt:

Re: Kuglački treneri

Post Postao/la Luka Pezelj »

1.)Upravo je to tužno, jer se danas rad smatra revolucijom.
2.)Moja teorija je postavljena uz uvjet da se radi o pločastim segmentima i "debelim" čunjevima (ispričavam se što to prije nisam naveo) što bitno mijenja pretpostavke u odnosu na prije 5-6 godina, a samo sposobnost brze prilagodbe na današnje trendove može osigurati vrhunske rezultate. Primjera je iz sportova milijun,(povećanje stolnoteniskeloptice, elektronika u bolidima, plivačka odijela i sl.).
3.)Da bi igrač (ne dijete) s hicem npr. 40 km/h bio i ostao zrav mora uložiti dodatan napor (2-3 mjeseca bazičnih priprema u međusezoni s 5-10 treninga tjedno) samo ostaje pitanje tko takav trening zna programirat a tko ga uopće ima volje odrađivat.
4.)Ne znam zašto Marinović i Košutić nisu bili na SP, dajem nagradu onome tko ima suvisao razlog :D
Zadnja izmjena: Luka Pezelj, dana/u 26 vel 2009, 23:53, ukupno mijenjano 2 puta.
razbijač
Tek protipkao
Postovi: 77
Pridružen/a: 18 vel 2009, 19:44

Re: Kuglački treneri

Post Postao/la razbijač »

mala digresija.. znaš li tko je apsolutni svj. rekorder na pločastim segmentima na 200 hitaca?

što se tiče hrvoja i košutića... kažu mudre sove da je košutić popio pivu dok je slavio pobjedu na prv hrvatske pa ga izbornik izbacio, dok je za marinovića
ostala nepoznanica tj. da si ti kao neki krivac (tako se pričalo!) ili kao nisi "lego" izborniku i još jedna priča kao da je bio nestašan - što got to značilo...
tako se priča, ali činjenica da je dečko zaslužio da igra tamo
andrej kovač
Zna gdje su sva slova
Postovi: 212
Pridružen/a: 06 vel 2009, 16:52
Lokacija: Zagreb

Re: Kuglački treneri

Post Postao/la andrej kovač »

Luka P.,moram reći da bih te volio upoznati,jer ti si prva osoba koja ovdje argumentirano,doduše pojednostavljeno (tu vjerojatno spada onaj dio tvog odgovora da bi mogao odgovarati na pitanja o svom radu i uvjerenju 2-3 sata,by the way,i ja volim polemizirati oko svojih stajališta),zastupa svoje trenerske teze i vizije i ima put kojim mora proći igrač da bi postizao vrhunske rezultate.Tu je jako bitno da igrač ima potpuno povjerenje u tebe i strpljivost da će rezultati doći.Smatram da će tvoj rad s Marinovićem na taj način uzrokovati plodom i da će nastati jedan vrhunski igrač.Ja ne mogu s tobom polemizirati o teoriji kineziologije i šta bi trebalo prvo kod igrača razvijati,jer nisam strukovno školovan za to,zato jer sam praktički samouk (zapravo znam ono šta me je moj tata naučio i na to nadovezujem svoja iskustva),a općenito zastupam tezu da je kuglanje,koliko se to god ikome činilo smiješnim,sport u kojem glava puno toga nosi,naravno u vezi s ostalim čimbenicima,motoričkim i morfološkim.Zapravo,da ne duljim i ne blebećem,u prvoj ligi ja znam za jednog jedinog čovjeka koji kao trener zna šta radi(a on je puno stariji od tebe,ako sam dobro shvatio tvoju starost,odnosno mladost),a mislim da bi ostalima bilo bolje da se ne zovu treneri,nego da im se da naziv "sastavljači ekipa".Zato tebi želim sve najbolje,mislim da si osvježenje u kuglačkom svijetu,mlad si i puno bolje bolje shvaćaš probleme mladih od ovih samozvanih starih trenera koji haraju u kuglanju,pa i reprezentaciji,ne mogu a da je se ne dodirnem,vrlo si uvjeren u svoj rad,a kad je čovjek toliko uvjeren u ispravnost toga što radi,onda on ne može pogriješiti,već samo uspjeti.Sportski pozdrav.
pufipaf
Nevini
Postovi: 5
Pridružen/a: 23 ožu 2009, 13:34

Re: Kuglački treneri

Post Postao/la pufipaf »

Gospodo treneri promjenite se ??? Evo zašto. Bogdanović , Mušanić, i najmlađi Bulka, i poslije njih tko se ustalio u reprezentaciji: Nitko. Zašto , pa zato što niste sposobni stvoriti igrača koji može pogoditi preko 20 lohova bilo desnih ili lijevih naravno po seriji. To je otprilike negdje oko 620/630 čunjeva. Bio sam u prilici da vidim igrača koji je pogodio 22 loha u jednoj seriji i porušio preko 170 čunjeva, isto tako isti igrač na slijedećoj stazi brojkama i slovima 6 ( šest )lohova. a žarko je želio u kockasti dres. Volio bi vidjeti izbornika koji bi ovakog igrača stavio da igra. Dakle 90% trenera su na mjestu trenera klubski zaslužnici, klubski moćnici. neki koji mogu nešto malo sponzorirati i slični i kao takvi zasjednu u trenerske stolice i u njoj su dok dišu. Treneri koji su u 10% su dobri ali nisu u mogučnosti pokazati svoje znanje. Jedan od ovih 10 je vrhunaski trener ali ni on nije u mogućnosti pokazati svoju kreaturu u kuglanju. Svi treneri iz grupe od 90% toliko hvale malog Luku a nažalost ne znte puno toga. Po kazivanju prijatelja iz Splita on nije ni 2 god. samostalni trener, a toliko se hvali trofejima. Pitajte ga kako je postao trener"Mertojaka" Stvarno je genij ako je u 2 god. rada mogao stvoriti Marinovića, Ćubelića, Primorca, Zokovića. Opće poznata stvar je da teorija sportskog treninga ( za sve športove je ista )ide ruku pod ruku sa praksom a njegova praksa je takva da će po priči iz Splita njgovi sadašnji igrači za 5 godina postati kuglački invalidi. Čitajući njegovu prezentaciju teorije to je fantazija već ga neki vide po Zagrebu kao izbornika. Tako može svatko prepisati ili napisati. Mora se priznati da je ipak za svoj Mertojak napravio veliku stvar to što je pronašao sponzora s pomoću kojeg je istjerao bivšeg trenera ( koji je bio na oporavku od teške bolesti) sa istim igračima odradio punih 5 godina a sa nekima i više. Gospodo treneri kada donosite sud o nekoj osobi najprije pojedite vreću soli pa onda sudite kakav je tko, kaže stara poslovica. A djece po kuglani Mertojak izviru kao gljive poslije kiše pa vidjeli ste ih i na prvenstvima Hrvatske. O mom poimanju kuglanja možemo pričati samo u krugu nas samih kada se sastanemo ako se to ikad dogodi. I na kraju ako ovo nije istina gosp. Luki se izvinjavam a svojih prijatelja ću se odreći.
kazem
Tek protipkao
Postovi: 44
Pridružen/a: 24 ožu 2009, 20:49

Re: Kuglački treneri

Post Postao/la kazem »

Kad već govoriš o zaslužnima u klubu Mertojak onda reci imenom da je to gosp.Šundov.Bez njega nebi bilo tih mladih niti kluba a zaslugom Luke i gazde otjeran je i sad je lako sve uzimati sebi za zasluge i pametovati kuglačima.
andrej kovač
Zna gdje su sva slova
Postovi: 212
Pridružen/a: 06 vel 2009, 16:52
Lokacija: Zagreb

Re: Kuglački treneri

Post Postao/la andrej kovač »

Puf i paf,slažem se stobom da treba mjenjati trenere,kao i da je način na koji se oni manje,više ustoličuju u tu funkciju apsurdan.Malo ću te samo dobronamjerno ispraviti.Igrač koji po stazi pogađa 20 lohova (a imaš 30 hitaca)radi puno veći rezultat od ovog koji si ti napisao.Brojčano ti to izgleda ovako: igra u pune,recimo 14 lohova ti je minimalno 105-110 čunjeva (sve druge varijante se dotiću neispravnosti ili loše pripremljenosti kuglane) u pune i ostaje ti 6 čistih lohova za čišćenje,gdje sa ovako visokim postotkom moraš računati i na pokoju devetku,pa ti je to minimalno 54,a realno trebaš očekivati barem 60,znači,rezultat po stazi ti se kreće,od minimalno 159,pa do max.170 čunjeva,što znači da ovako prezentirana,vrhunska,igra donosi rez. od minimalno 636,pa do max. 680 čunjeva teoretski gledano,s time da ti iz iskustva mogu reći da ti je ovakav nivo igre uvijek 650 čunjeva,a sve ostalo,u okviru ove igre,znači s takvim postotkom pogodaka,spada u sportsku sreću ili nesreću,što hoću reći da i smanjim brojem pogodaka možeš do tog rezultata ako kugla ima dobar učinak,a isto vrijedi i suprotno.Inaće,da bi se stobom moglo pričati kada se međusobno vidimo,moraš se predstaviti kako bi znali tko si.Sportski pozdrav.
Avatar
newform1
Forumsko piskaralo
Postovi: 1954
Pridružen/a: 05 vel 2009, 23:09
Lokacija: Zagreb

Re: Kuglački treneri

Post Postao/la newform1 »

Pufipaf i Kazem, malo ste pobrkali lončiće.
Citiram: Po kazivanju prijatelja iz Splita on nije ni 2 god. samostalni trener, a toliko se hvali trofejima. Nije ni Slaven Bilić više od toga trener, pa ga podržavate. U kuglanju se u 2 god. mogu čuda napraviti.
Dakle 90% trenera su na mjestu trenera klubski zaslužnici, klubski moćnici. neki koji mogu nešto malo sponzorirati i slični i kao takvi zasjednu u trenerske stolice i u njoj su dok dišu. To nisu treneri - to su sastavljači ekipa, ljudi koji svojim iskustvom žele pomoći igraču tijekom igre. Trener je onaj koji radi program i kasnije ga provodi i na treningu, a ne samo asistira na utakmici.
Svi treneri iz grupe od 90% toliko hvale malog Luku a nažalost ne znte puno toga. Vjeruj mi, teza Ti je potpuno pogrešna: Ti "treneri" iz grupe 90% koje navodiš, su upravo oni koji Luku osporavaju - Luka ima znanje, ideju, plan i cilj. Oni koji to nemaju i ne znaju to napraviti - Luka je za njih smetnja, ugrožava im autoritet, učmalost i nerad. Ono što sam vidio po postovima, budući sam kompetentan nekim svojim znanjima i obrazovanjem, njegova teorija je na tragu stvaranja od kuglača rekreativca (100% hrvatskih kuglača danas), kuglača vrhunskog sportaša (danas 0%).
E sad, praksa; prije svega što ću dalje napisati, Luka ima rezultate (mislim da to nije sporno). Ukoliko njegova praksa prati njegovu teoriju (to ne znam, jer nemam uvid u analize njegovog trenažnog procesa), neće biti nikakvih posljedica za te dečke.
Kako je došao na mjesto trenera ne znam i nije mi bitno, ali ako je prijašnji trener bio bolestan x mjeseci, pa netko je morao valjda odraditi posao umjesto njega, ali to su stvari koje Mertojak mora riješiti u svojoj kući.
hermitko
Nevini
Postovi: 13
Pridružen/a: 11 vel 2009, 11:55

Re: Kuglački treneri

Post Postao/la hermitko »

andrej kovač je napisao/la:
Luka Pezelj je napisao/la:
razbijač je napisao/la:mali gornik (mitja, bez ljutnje :D ) ima oscilacije u igri koje su nevjerovatne od 530 do 660, zašto? zato jer traži dodatne čunjeve na račun brzine..
prosjek mu je 586 i kod nas bi bio 36 igrač lige, također treba uzeti u obzir da su tamo kuglane većinom bez kuglica - znači 30 čunjeva lakše

razbijanje čunjeva je postao hit u sloveniji i hrvatskoj, pogotovo od kada se pavlic vratio na balkan
Moram biti bezobrazan jer ove polemike oko brzine kugle i "stila" igre su smiješne i govore koliko smo mi kao kuglačka populacija(previše je onih koji misle isto) o kineziologiji malo znamo (bolje rečeno ništa).
Na brzinu kugle kao i na preciznost utječu između ostalog i motoričke sposobnosti na koje možemo utjecati transformacijskim postupcima.
Hipoteza:
Usporedba dvaju igrača istih godina i iskustva.
igrač x je sposoban (zbog svoje morfološke građe i motoričkoh sposobnosti) izbaciti kuglu maksimalnim brzinom od 40km/h a igra prosječnom brzinom od 32km/h i ima x pogodaka briznom 20% manjom od maksimalne a kugla u pogođenom lohu ruši prosječno 7,4 čunjeva.
igrač y je sposoban (zbog svoje morfološke građe i motoričkoh sposobnosti) izbaciti kuglu maksimalnim brzinom od 50km/h a igra prosječnom brzinom od 40km/h i ima x pogodaka briznom 20% manjom od maksimalne a kugla u pogođenom lohu ruši prosječno 7,9 čunjeva.
Jasno se vidi da tko će u ovoj situaciji biti bolji, samo je pitanje da li osoba x zna transformacijske postupke i da li je voljna trenirati kako bi poboljšala svoje motoričke sposobnosti. Ne vidim razlog (osim neznanja i(ili) straha da ne budu predobri) zbog kojeg se treba mlađe(čitaj: motorički sposobnije) treba spuštati na nivo satrije osobe(čitaj: motoričke nesposobnije) jer se smatra da je to uzrok smanjene preciznosti kod mladog (čitaj: neiskusnog) igrača.
Kuglanje je spoj preciznosti i efikasnosti - efikasnost(motoričke sposobnosti) s godinama pada a preciznost s godinama i iskustvom raste, kada se te dvije krivulje presjeku u optimalnom životnom vijeku kuglača sportaša (25-33god) dobivamo vrhunski rezultat.
Zaključak:
Ako im zbog neznanja ne možete pomoći barem nemojte odmagati mladima na putu ka sportskoj izvrsnosti (iovako im je teško).
Moram ti odgovoriti na ovaj tvoj odgovor zato jer mislim da nisi dobro shvatio polemiku o brzini kugle.U ovim slučajevima se komentira ta famozna brzina zato jer mnogi mladi koriste svojstva kuglana koja im zbog te brzine omogućuju velik broj čunjeva koji padaju naknadno,znači unutar 4 sekunde koliko automat priznaje padanje čunjeva nakon prvog udarca kugle u čunjeve,a nisu pogođeni,već se vračaju povratno iz kanala iza čunjeva.Takvi "nedostaci"kuglana vode na krivi put mlade igrače,jer umjesto da trening baziraju na treniranju preciznosti,oni se trude jače baciti kuglu kako bi srušili više čunjeve.Ti si naveo primjer koji prikazuje da se pri istom broju pogodaka sruši više čunjeva s bržom kuglom,što je vjerojatno točno,iako ne i pravilo,međutim,u praksi znam da je jako teško imati visok postotak pogodaka kada se kugla baca većom brzinom,bez obzira na morfološku građu i motoričke sposobnosti.Prema tome,vrlo je diskutabilno to što ti komentiraš.Evo ti nekoliko primjera,dobronamjernih,da se ne bi mislilo da ja imam nešto protiv nekoga.Slučaj Gornika imaš i kod nas:DLMlivić - rezultati od 530 do 650(znači očito nešto ima u tom čovjeku kada može toliko srušit,međutim,to se dešava prerijetko i ti nikad neznaš kada će) ili,recimo,Marinović(ista stvar-može puno,ali i jako malo)-za njegov primjer još da kažem da mu je njegov igrač brojio naknadno srušene čunjeve na utakmici s nama(funk-kuglana Zadar)kada je u 12 hitaca imao 11 čunjeva koji su pali od "propuha".Ovi primjeri govore ti to da oni zavise od svog dana,kako će ih kuglana "nagrađivati",jer nemožeš,ako si igrač "od pogodaka" danas srušit 650,a sutra 530.Kada bi se oni uspjeli barem približiti tvojoj teoriji,koja praktički prikazuje idealan slučaj,nitko ne bi bio sretniji od mene,jer bi to bio praznik za moje oči i za sve one koji vole kuglanje.Međutim,moje je mišljenje da mlade treba usmjeravati prvenstveno u to da je kuglanje sport preciznosti,a kada to nauče da im se onda povećava brzina izbačaja,ali samo do one točke do koje neće trpiti preciznost.Znači ne smije se ići lakšim putem,nabijanjem,jer je to kratkog vijeka.Eto toliko,bez uvrede ikome od "razbijača".
Vidim, da se malo pokomentiralo i mene, tako da se hoču i ja da se javim. :)
Prvo kad se kaže oko moje osicilacije. Moj najmanji rezultat ove godine je na kuglani u Ljubljani ove godine kad sam imao 539, sljedeči najmanji mi je 572. Oni koji su kada igrali na "novoj" kuglani u Ljubljani koja nije ni Funk ni Vollmer, nego je nešto treče i svaka staza ti je nešto posebno, zna da nije posebno težko da se završi na 520 :lol:
Sada če ko da kaže da se vadim vani, ali svatko koji me dobro poznaje zna da sam ja najbolji kad je najbitnije. Težko se koncetrisam za Slovensku ligu, kad več prije početka znam, da čemo dobiti utakmicu, zato i moja priprema nije dovoljno dobra. Znam, da bi se kao igrač morao dobro pripremiti za svaku utakmicu, ali ja to težko uradim kad motivacija nije dovoljno jaka u domači ligi. To je to šta stoji u slovenski ligi.
Meni su puno važnije moje međunarodne utakmice ove godine:
Svetski kup (Ritzing) - 611 (prvi igrač ekipe)
Svetsko prvenstvo (Banja Luka) - 654, 640, 634, 593, 650, 620
Evropska liga (Ritzing kod kuče) - 602 dobio poen (najbolji rezultat utakmice 619)
Evropska liga (Ritzing vani) - 612 dobio poen (najbolji rezultat utakmice 624)
Evropska liga (Zalaegerseg vani) - 591 (najbolji rezultat utakmice 692)
Evropska liga (Zalaegerseg kuči )- 664 rekord kuglane (znajte da je najbolji igrač kod Zalaegersega napravio 592)

Mene su doveli u klub da nešto više naprave na međunarodnim natjecanjima. Za Slovensku ligu su i prije bili dovoljno jaki, zato su i zadovolji samnom, kad sam jim sve utakmice za koje su me uzeli odigrao na visokom nivou.
Evo vam sad i moje mišljenje oko jake kugle. Uvijek se nađu ljudi koji kažu, da imamo mi prednost sa jakim izbačajem. Ovi što to kažu jesu i u pravu, ali znajte da može čovjek izdržati 120 kugli na hitcu jačem od 40km/h mnogo je teže fizički i psihički. Kad je čovjek umoran teže održava visoki psihički nivo. Ja ne trčam đabe 3 ili 4 (ovisi od slobodnog vremena) put tjednom ili se vozim biciklom. Preko zime sam imao i fitnes, na ljeto više volim, da stvari radim vani. I oni koji su gledali moje utakmice u Banja Luki znaju, da mojih 40km/h+ nije to lutanje od leve do desne dame i da sam imao puno pogodaka i da sam i sa takvom brzinom dobivao puno razbitih sedmica i torbica (6). Tako da brzina nije sve. Ja mislim, da prvih 100 kuglača na svjetu imaju svi odličan hitac, samo je pitanje koji se može bolje psihički pripremiti.
Nemojte misliti, da to sve govorim zato što bi me netko uvrjedio ili nešto tako. Ja znam, da ima svatko svoje mišljene pa neki volijo igrače koji igraju brzo a drugi one koji polako. Nije to ništa strašno. Ja igram prvenstveno za sebe i za sebe znam več da po motoričkih sposobnostim nisam u stanju da bacim kuglu manje od 33 km/h, može i da bacam na dva koraka bit če brža. :lol:

Pozdrav svima, Mitja
Zadnja izmjena: hermitko, dana/u 26 ožu 2009, 14:56, ukupno mijenjano 1 put.
Odgovorite