Ekipno SP 2009 - kako i koga su drugi izabrali?

Svjetska prvenstva, kupovi, liga prvaka...
milos
Zna gdje su sva slova
Posts: 290
Joined: 09 Feb 2009, 10:52

Ekipno SP 2009 - kako i koga su drugi izabrali?

Post by milos »

Dugoočekivani popis kandidata za SP u Dettenheimu je ugledao svjetlo dana. Naravno da svi imamo svoje idealne sastave, naravno da smo svi 'pametniji' od onih koji su izabrani i plaćeni da rade taj posao i naravno da ima nezadovoljnih. Ništa novo. No, prije neke konačne analize, pogledajmo s kakvim sastavima dolazi konkurencija u Dettenheim:
Mađarska – bez sumnje najjača i najkvalitetnija ekipa, s najvećim izborom vrhunskih igrača. Da se nasumice uzme šestorica od pozvane dvanaestorke, opet bi bili favoriti za zlato. Mađarski izbornik Ferencz Jozsef nije puno filozofirao. Uzeo je petoricu igrača iz trenutno najjačeg evropskog kluba, Zalaegerszegi TK (Sandor Farkas, Tamas Kiss, Attila Nemes, Laszlo Feher i Csongor Nemeth), četvoricu iz ekipe koja trenutno s njima dijeli prvo mjesto u mađarskom prvenstvu – Szegedi TE Gabonatransz (Norbert Kiss, Levente Kakuk, Laszlo Karsai i Zsolt Földesi), rutinera koji uvijek igra na poziciji br. 6 i koji je bio najbolji igrač njemačke Bundeslige prije 5-6 godina, Zoltana Hergetha iz Ferencvarosa, te dvojicu najboljih mađarskih 'legionara', Gabora Kovacsa i Zsombor Zapletana (obojica igraju za Neumarkt, Bolzano). Izbor je apsolutno očekivan i vjerujem da je i površnim pratiocima kuglanja svako ime dobro poznato.
Njemačka – ekipa koja svoj maksimum uvijek daje na najvećim natjecanjima i koja će imati veliku prednost domaćeg terena i bučnih gledaoca. Ni u njihovom izboru nema enigmi i eksperimenata. Kostur ekipe čini generacija igrača rođenih između 1970. i 1977. godine – Timo Hoffmann, Marcus Gerdau, Oliver Scholler, Jürgen Zeitler, Carsten Heisler, Sven Tränkler i Thorsten Reiser. Najstariji u širem izboru je Reiner Buschow (1967.), tu bi se mogao naći i oporavljeni Harald Zitzmann (1967.), a listu zaključuje trojka rođena 80.-tih: Thomas Schneider (drugoplasirani na nedavno završenom pojedinačnom svjetskom kupu u Rijeci i prvi igrač 1.B Bundeslige), Jens Weinmann i ‚njemački Fridl’ Axel Schondelmaier, koji se igrom i prosjecima nikako ne uklapa u ovo elitno društvo. Tajna njemačkog uspjeha? Naravno, borbenost i bez predaje do zadnje kugle, ali njihova generacijska bliskost je veliki razlog kompaktnosti u ekipi, dobroj kemiji, zajedničkim temama i interesima...Najbolji dokaz je solidarnost svih najboljih njemačkih igrača s Marcus Gerdau-om (imao verbalni sukob s rukovodstvom Saveza), tako da su u Banjaluci igrali s juniorima i Scheiderom, koji nije bio u užem izboru za reprezentaciju, ali se razvio u sjajnog igrača. Inače, izuzev Schneidera (Alt München) svi igraju u vodećim njemačkim klubovima, navikli na pobjede, uspjehe i prekaljeni na najvećim međunarodnim natjecanjima.
Rumunjska – aktuelni svjetski viceprvaci će i na ovom SP imati ‚strašnu’ šestorku, od toga četvoricu ‚legionara’: Nicolae Lupu (svjetski pojedinačni prvak) i Cosmin Craciun (sjajni atleta i jedan od fizički najspremnijih kuglača) – obojica Bamberg, Claudiu Boanta i Dumitru Bese (oba Zalaegerszeg), te dvojicu najboljih iz domaćega prvenstva: Petrut Ovidiu Mihalcioiu (aktuelni svjetski surekorder) i Virgil Dumitru Dorin. Rezerve će izabrati među provjerenim i dokazanim igračima: Zoltan Flavius Feher, Ioan Hordila, Cornel Popa, Manel Manea, Marius Codarcea, Gyula Veres. Iako je rumunjsko klasično kuglanje u opadanju i gube bitku s bowlingom, imaju problema s nedostatkom novih kvalitetnih objekata i slabim prilivom novih igrača, još uvijek su respektabilan tim i pripadaju samome svjetskom vrhu.
Srbija – ove će godine biti daleko jači nego 2006. u Košicama. Novi kuglački fenomen i možda jedini legitimni nasljednik velikana Nikole Dragaša i Bele Csany-ja, Vilmoš Zavarko, je dvije godine stariji i stasao u apsolutnu kuglačku zvijezdu spremnu za najveće domete. Na proteklom SP Srbiji su 5. i 6. igrač bili ‚rupe’, ali je malo vjerojatno da će to ovoga puta biti slučaj. Možda najveća dobit za srpsku reprezentaciju je odlična forma Zolta Kisa i Gorana Ostojića, te uključivanje u kadar trenutno prvog igrača njemačke 1.A Bundeslige, Darka Lotine iz Ravensburga (prosjek 640). Evo, dakle, sastava Srbije: Jovan Ćalić (trenutno br.1 na svjetskoj ranglisti i već 10-tak godina najbolji igrač slovačke Extralige), Vilmoš Zavarko (najbolji igrač mađarske 1. lige, zasigurno najjače po vrhunskim pojedincima), Arpad Antal (višestrki svjetski prvak i drugoplasirani igrač srpske Superlige), Danijel Tepša (Zavarkov suigrač u Kiskunhalasu i trećeplasirani na posljednjem svjetskom poj. kupu), te već spomenuti Zolt Kis (standardni igrač mađarskog Szegedi TE), Goran Ostojić (prvoplasirani u srpskoj Superligi – prosjek 626) i Darko Lotina. U izboru će biti i Goran Čaluković i Uroš Ramić.
Makedonija – nakaradna politika ‚kupovanja’ igrača sa strane, koji su (bez ikakve uvrede) s iznimkom Benedika, već poprilično isluženi i na svjetskim prvenstvima bezopasni igrači, bi se Makedoncima mogla ‚razbiti o glavu’. Njihov izbor: Kostadin Manev (Bjelovar), Boris Benedik (Zerbst), Damir Fučkar (Zadar), Vladimir Galjanić (Bamberg), Uroš Stoklas (Konikom), te dvojica najboljih mladih igrača Makedonije Dimitrovski i Viktor Nikolovski i junior Branko Manev. Najbolji makedonski kuglač svih vremena, Tošo Manev se oprostio od reprezentacije i sada je član stručnog vodstva.
Ne vidim ih u borbi za medalju, ali neće biti iznenađenje da se tu nađu. Uostalom, u Košicama su bili četvrti.
Austrija – već prije nekoliko godina su potpuno su podmladili ekipu, tako da im je 37.-godišnji Reini Gruber najstariji igrač. Austrijanci su vjerojatno najviše napredovali od svih reprezentacija i s Weisskopfom, Vseteckom, Huberom i ostalima bi mogli ‚pomrsiti račune’ favoritima, pogotovo onima koji ih ne shvate dovoljno ozbiljno.

Uz nekolicinu pojedinačnih iznimaka, ostale reprezentacije nemaju relne šanse za medalje, tako da su nam i njihovi izbori reprezentacija manje interesantni.

Izbor ekipe koja će predstavljati Hrvatsku u Dettenheimu, nažalost pokazuje da ima još dosta lutanja, nedostatka vizije i jasne ideje. Velika prednost konkurenata je gotovo apsolutni konsenzus oko izbora ekipa u tim zemljama. Igrači i rukovodstvo su pošteđeni 'paljbi', prekomjernih kritika i negativne atmosfere, pa se mogu u miru pripremati za SP. Ako se išta može naučiti od konkurencije, to je da se pobjednička ekipa ne pravi od gubitnika! Ne smije se dogoditi da Novska, drugoplasirana ekipa u prvenstvu, ne daje nijednog kandidata za reprezentaciju, a Grmoščica, ekipa koja se grčevito bori za opstanak i trenutno igra katastrofalno, daje čak trojicu. I to trojicu od kojih je jedan rezerva u ekipi, drugi igra samo zato jer je Skorić ozlijeđen, a zabrinjava trenutna loša forma Matije Mancea. Za dvojicu najboljih u timu nije bilo mjesta na ovom popisu. Dakle, moralo se pozvati Vatroslava Barišića, eventualno Darka Zovka, a od ‚grmošćaka’ samo Andreja Kovača, ev. Brunu Milinkovića i Mancea. Za pohvalu je pozivanje sjajnog kuglača i čovjeka Paje Filipančića, ali opet pitanje: što je s Denisom Špiljarom? Pozdravljam pozivanje Kasumovića, Funde, Ukalovića i Stanka Čote. Njihove igre, bez obzira na godine nekih od njih, su takve da ih se jednostavno nije moglo zaobići. Sada, šta je, tu je. Mi svi imamo pravo diskutirati, hvaliti i kritizirati, a onaj ko je postavljen i plaćen da bira će pobrati lovorike u slučaju uspjeha (ne ispod 5. mjesta!), ali Bogami, netko treba konačno i odgovarati u slučaju neuspjeha. Sretno!
Last edited by milos on 05 Mar 2009, 12:17, edited 4 times in total.
razbijač
Tek protipkao
Posts: 77
Joined: 18 Feb 2009, 19:44

Re: Ekipno SP -kako i koga su drugi izabrali?

Post by razbijač »

svaka čast... lijepo si to napisao
samo, kada bi ovi u savezu znali dešifrirati ovo što si ti napisao... :lol:

makar, mislim da makedonci i nisu neki bauk
brine ih forma benedika, galjo nije u nekoj formi, dimitrovski i nikolovski su pak na njihovom nivou dok stoklas i fučkar igraju odlično
do prvenstva ima još vremena da se podigne razina igre, kako za njih tako i za naše
ali, da su nepobjedivi - nisu!

slažem se za barišića, zaslužio je poziv uz špiljara
milan
Tek protipkao
Posts: 38
Joined: 06 Feb 2009, 22:55

Re: Ekipno SP -kako i koga su drugi izabrali?

Post by milan »

svaka čast, odličan članak..
ako će sportske novine pisati o SP u njemačkoj mogu prekopirati tvoj članak o reprezentacijama.. :D :D
Tara
Zna gdje su sva slova
Posts: 209
Joined: 06 Feb 2009, 18:46

Re: Ekipno SP -kako i koga su drugi izabrali?

Post by Tara »

Milose, pa ti si legenda!!!! :D
Super da si izneo podatke koje verovatno mnogi ne bi znali do SP...
SLAVONAC

Re: Ekipno SP -kako i koga su drugi izabrali?

Post by SLAVONAC »

Odličan članak, čestitam. Zamolio bih te ako ti nije teško da po tvom poimanju složiš prvih 6 u našoj repki.
tomcat
Zna gdje su sva slova
Posts: 139
Joined: 07 Feb 2009, 21:53

Re: Ekipno SP -kako i koga su drugi izabrali?

Post by tomcat »

Svaka čast, nisam ja tamo ranije napisao da tebe treba za izbornika, studiozno i vrlo uvjerljivo razrađeno samo znaš da uvijek nešto pođe po lošemu ali kako Tara kaže "legendo" da te nema trebalo bi te izmisliti.Gledao sam te protiv Luke i mislim da bi većina trebala pristupiti igri na način kao ti.AKO IDE IDE AKO NE NE BOŽE MOJ.Bit će prilike opet pa ču ti onda pokazati ko nema sreće :) :) :)
razbijač
Tek protipkao
Posts: 77
Joined: 18 Feb 2009, 19:44

Re: Ekipno SP -kako i koga su drugi izabrali?

Post by razbijač »

da se nadovežem na miloša:
mađari igraju pripremne utakmice sa srbijom, rumunjskom, slovačkom, njemačkom i austrijom
milos
Zna gdje su sva slova
Posts: 290
Joined: 09 Feb 2009, 10:52

Re: Ekipno SP -kako i koga su drugi izabrali?

Post by milos »

SLAVONAC wrote:Odličan članak, čestitam. Zamolio bih te ako ti nije teško da po tvom poimanju složiš prvih 6 u našoj repki.
Evo moje idealne repke od pozvanih kandidata (po pozicijama):
1. Bogdanović
2. Bulka
3. Čota
4. Uzelac
5. Ukalović
6. Mušanić

R: Zrile (za poziciju 5 ili 6), Filipančić (1/2), Funda (2/3) i Kasumović (2/3).
SLAVONAC

Re: Ekipno SP 2009 - kako i koga su drugi izabrali?

Post by SLAVONAC »

Nisam mislio od pozvanih igrača nego repka po tvom izboru, hvala.
zorislaw
Zna gdje su sva slova
Posts: 296
Joined: 19 Feb 2009, 09:48

Re: Ekipno SP 2009 - kako i koga su drugi izabrali?

Post by zorislaw »

moram kritizirati Miloša ovo mu je brate prestudiozno i unosi se nemir među naše mladiće, naš put mora biti jasan tj. baš nas briga koga ste izabrali jer mi smo bolji. 8-) 8-) 8-) pozdrav od ova tri dalmatinca maskirani su očalama ali mislim da je prvi Paško
Post Reply